V DJZ bola celoslovenská premiéra hry The Underground Man (Podzemný)

30.04.2005 Celý región

V celoslovenskej premiére uviedol večer 29. apríla umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove hru The Underground Man (Podzemný). Jej autorom j...
V celoslovenskej premiére uviedol večer 29. apríla umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove hru The Underground Man (Podzemný). Jej autorom je bulharský dramatik Christo Bojčev. Predstavenie naštudoval hosťujúci režisér Jozef Pražmári.

Hosťujúci dramaturg v DJZ Vasil Turok pripravil na uvedenie v minulých sezónach v národnostnom Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove už dva Bojčevove texty, a to Okresná nemocnica a Titanik. Žiadne iné sa od neho v slovenských divadlách zatiaľ neuvádzali. Turok je však presvedčený, že Bojčev prináša mimoriadne silné ideové posolstvo. Sila jeho hier je podľa neho v tom, že sú \"ako sám život, ani tragédia, ani komédia\".
Pražmárimu je Bojčev blízky groteskným pohľadom na stav spoločnosti a aj hru Okresná nemocnica, plnú beznádeje podanej cez smiech, na scéne DAD režíroval. Páči sa mu Bojčevovo kategorické nastolenie otázky Quo vadis, človeče a varovanie pred úzkosťami života, aké prežíva každý človek.
Do hlavnej úlohy obsadil režisér Dušana Brandysa. Je to aj darček k jeho 60. narodeninám, ktoré pripadajú na pondelok 2. mája. Brandys je dnes vekovo najstarším členom činohry DJZ. Nastúpil do nej cez konkurz v roku 1970. Bojčevovu hru označil za veľmi ťažkú, napokon si postavu obľúbil. \"Páči sa mi jej posolstvo, že peniaze nerobia ľudí šťastnými, \" povedal ešte pred premiérou.
Bojčev je najvýznamnejší bulharský dramatik po zmenách v roku 1989. Jeho texty sa inscenujú v 30 krajinách Európy, Ameriky, ba dokonca Ázie. Bol kandidátom na bulharského prezidenta vo voľbách roku 1996. The Underground Man (Podzemný) je jednou z jeho najúspešnejších hier, ktorá má za sebou viac ako 20 naštudovaní v Bulharsku, Juhoslávii, Grécku, Macedónsku a na Cypre.
(jj)
 

Vyberte región